Netradicinė Tolimųjų Rytų virtuvė

Icon Geg 9, 2014

Tolimųjų Rytų virtuvė – tai ne tik mūsų neišbandyti įdomūs receptai, bet ir savitą maisto gaminimo kultūrą bei originalias tradicijas turintis regionas, kuris apima didelę dalį Kinijos, Japoniją, Korėją ir Vietnamą. Neretai išskiriamos atskiros šių šalių virtuvės, bet neatmetama ir tai, kad jos visos turi bendrą kulinarinę filosofiją, kultūrinę tradiciją, gamybos principus. Šis regionas dėl gana palankių geografinių bei klimato sąlygų pasižymi bene didžiausia maisto produktų įvairove pasaulyje. Šiose šalyse žmonės valgo bene viską, kas auga, skraido, plaukioja.

Šiaurės Kinijoje jau nuo seno vienos populiariausių grūdinių kultūrų buvo soros, šerytės. Jau gana senokai Rytų Aziją pasiekė ir sorgas, atkeliavęs iš Afrikos per Indiją. Tolimųjų Rytų virtuvės patiekalams naudojami kviečiai buvo atvežti iš Vakarų Azijos, o ryžiai – iš Pietryčių. Beje, pastarieji šiuo metu yra beveik visiškai išstūmę vietines kultūras. Šiuo metu ryžiai tapo svarbiausiu vietinių gyventojų produktu. Juk bene visi to krašto patiekalų receptai į savo sudėtį įtraukia ir ryžius. Jie valgomi tiek vieni, tiek ir su negausiais pagardais. Be grūdinių kultūrų tolimuosiuose rytuose taip pat gana svarbūs yra ankštiniai augalai: iš Himalajų bei Indijos atėjusios žaliosios, raudonosios, ryžių ir kitokios pupelės. Šis regionas neturi gausių ganyklų, todėl pieno produktai beveik nevartojami. Juos žmonės keičia svarbiausiu baltymų šaltiniu – soja bei įvairiais jos produktais.

Anksčiau šiame regione labiausiai paplitusi mėsa buvo paukštiena ir kiauliena, tačiau šiuo metu pastebima kad jų vietą užima jautiena. Taip pat daug valgoma ir kiaušinių. Jie dažnai naudojami kaip apvalkalas kepant produktus. Ypatingai populiarūs yra fermentuoti anties kiaušiniai: pidan, laikyti specialiame druskos, anglies bei molio tirpale, ir shendan – sūdyti. Tolimųjų Rytų virtuvės receptai neapsieina ir be jūrų ar upių gėrybių. Gausiai valgoma ne tik žuvis, bet ir įvairiausi moliuskai bei kiti gyvūnai, pvz., krevetės, krabai, net medūzos. Taip pat gana plačiai maistui gaminti naudojamos ir įvairios jūržolės.

Šis regionas pasižymi gausiu tiek kultūrinių, tiek ir laukinių daržovių vartojimu. Ypač regione populiarios yra laiškinės bei lapinės daržovės: špinatai, kiniški ir Pekino kopūstai, mangoldai, įvairių rūšių česnakai ir svogūnai. Gausiai naudojami ir sojų daigai dėl juose esančio didelio vitaminų kiekio. Regiono gyventojai net ir lapinių daržovių niekada nevalgo žalių – jos būna termiškai apdorotos.

Pati populiariausia prieskoninė daržovė Tolimųjų Rytų regione yra imbieras. Dažniausiai jis vartojamas miltelių pavidalu. Pakepintas imbieras įeina į daugelio patiekalų sudėtį, trinta šaknimi pagardinami įvairūs šalti patiekalai, marinuotas tampa svarbiu užkandžiu. Ypatingai svarbų vaidmenį Tolimųjų Rytų virtuvėje vaidina ir iš Indijos atvežtas sezamas. Jis naudojamas padažų gamyboje, taip pat kaip pabarstas, iš jo gaminamas labai kvapnus aliejus yra nepakeičiamas ingredientas norint suteikti patiekalui ypatingą kvapą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *