Netradicinė Tolimųjų Rytų virtuvė

Tolimųjų Rytų virtuvė – tai ne tik mūsų neišbandyti įdomūs receptai, bet ir savitą maisto gaminimo kultūrą bei originalias tradicijas turintis regionas, kuris apima didelę dalį Kinijos, Japoniją, Korėją ir Vietnamą. Neretai išskiriamos atskiros šių šalių virtuvės, bet neatmetama ir tai, kad jos visos turi bendrą kulinarinę filosofiją, kultūrinę tradiciją, gamybos principus. Šis regionas dėl gana palankių geografinių bei klimato sąlygų pasižymi bene didžiausia maisto produktų įvairove pasaulyje. Šiose šalyse žmonės valgo bene viską, kas auga, skraido, plaukioja.

Šiaurės Kinijoje jau nuo seno vienos populiariausių grūdinių kultūrų buvo soros, šerytės. Jau gana senokai Rytų Aziją pasiekė ir sorgas, atkeliavęs iš Afrikos per Indiją. Tolimųjų Rytų virtuvės patiekalams naudojami kviečiai buvo atvežti iš Vakarų Azijos, o ryžiai – iš Pietryčių. Beje, pastarieji šiuo metu yra beveik visiškai išstūmę vietines kultūras. Šiuo metu ryžiai tapo svarbiausiu vietinių gyventojų produktu. Juk bene visi to krašto patiekalų receptai į savo sudėtį įtraukia ir ryžius. Jie valgomi tiek vieni, tiek ir su negausiais pagardais. Be grūdinių kultūrų tolimuosiuose rytuose taip pat gana svarbūs yra ankštiniai augalai: iš Himalajų bei Indijos atėjusios žaliosios, raudonosios, ryžių ir kitokios pupelės. Šis regionas neturi gausių ganyklų, todėl pieno produktai beveik nevartojami. Juos žmonės keičia svarbiausiu baltymų šaltiniu – soja bei įvairiais jos produktais.

Anksčiau šiame regione labiausiai paplitusi mėsa buvo paukštiena ir kiauliena, tačiau šiuo metu pastebima kad jų vietą užima jautiena. Taip pat daug valgoma ir kiaušinių. Jie dažnai naudojami kaip apvalkalas kepant produktus. Ypatingai populiarūs yra fermentuoti anties kiaušiniai: pidan, laikyti specialiame druskos, anglies bei molio tirpale, ir shendan – sūdyti. Tolimųjų Rytų virtuvės receptai neapsieina ir be jūrų ar upių gėrybių. Gausiai valgoma ne tik žuvis, bet ir įvairiausi moliuskai bei kiti gyvūnai, pvz., krevetės, krabai, net medūzos. Taip pat gana plačiai maistui gaminti naudojamos ir įvairios jūržolės.

Šis regionas pasižymi gausiu tiek kultūrinių, tiek ir laukinių daržovių vartojimu. Ypač regione populiarios yra laiškinės bei lapinės daržovės: špinatai, kiniški ir Pekino kopūstai, mangoldai, įvairių rūšių česnakai ir svogūnai. Gausiai naudojami ir sojų daigai dėl juose esančio didelio vitaminų kiekio. Regiono gyventojai net ir lapinių daržovių niekada nevalgo žalių – jos būna termiškai apdorotos.

Pati populiariausia prieskoninė daržovė Tolimųjų Rytų regione yra imbieras. Dažniausiai jis vartojamas miltelių pavidalu. Pakepintas imbieras įeina į daugelio patiekalų sudėtį, trinta šaknimi pagardinami įvairūs šalti patiekalai, marinuotas tampa svarbiu užkandžiu. Ypatingai svarbų vaidmenį Tolimųjų Rytų virtuvėje vaidina ir iš Indijos atvežtas sezamas. Jis naudojamas padažų gamyboje, taip pat kaip pabarstas, iš jo gaminamas labai kvapnus aliejus yra nepakeičiamas ingredientas norint suteikti patiekalui ypatingą kvapą.

Maisto papildai ir jų vartojimas

maisto papildaiMaisto papildai yra tam tikros medžiagos, kurios yra vartojamos, kai organizmas negauna tam tikrų medžiagų pakankamais kiekiais pats. Dėl to jie tik papildo, o ne atstoja natūralius medžiagų šaltinius. Maisto papildais gali būti laikomi ir vitaminai, kurių mūsų organizmas turi gauti iš natūralių produktų ir subalansuotos mitybos. Deja, mažėjant natūraliems produktams, o visuomeniniam gyvenimui trikdant palaikyti subalansuotą mitybą, organizmas negauna labai daug reikalingų medžiagų, tad jas reikia „papildyti“ vartojant maisto papildus. Pavyzdys gali būti labai paprastas. Sportuojantiems žmonėms treniruočių metu organizmas išskiria kreatiną – medžiagą, kuri daro mūsų organizmą ištvermingesnį ir laikinai stipresnį. Deja, mūsų organizmuose tokio kiekio, kuris yra reikalingas nėra. Natūraliomis sąlygomis reikalingą dozę galima gauti tik suvalgius 2-3 kilogramus žalios mėsos per dieną. Patys suprantate, kad tokio kiekio žalios mėsos žmogus suvalgyti kas dieną negali, nes tai brangu, be to neefektyvu. Čia padeda susintetintas kreatinas – maisto papildai sportuojantiems.

Maisto papildai sportui yra viena iš didžiausių maisto papildų grupių. Kitos grupės yra:

  • akims
  • antioksidantai
  • širdžiai
  • imunitetui stiprinti
  • kaulams
  • nervų sistemai ir atminčiai
  • sąnariams
  • odai, plaukams, nagams
  • tonizuojantys
  • atskiroms lytims
  • lieknėjimui
  • minėtieji sportui

Kai kuriuos maisto papildus išrašo gydytojas gydymo proceso metu, kai kurie yra leidžiami, o ne geriami (tablečių ar skysčių pavidalu).

Patarimai vartojantiems maisto papildus

Maisto papildai gali turėti šalutinį poveikį, tačiau dažniausiai jis tikėtinas dėl neteisingo vartojimo. Reikia labai gerai išstudijuoti vartojimo instrukcijas, kartais net pasikonsultuoti su profesionalais, nes neteisingas vartojimas ne tik neduos rezultatų, bet ir gali sukelti sveikatos sutrikimų.

Būtinai vartokite tiksliai tokiais kiekiais, kurie yra rekomenduojami. Per mažai vartosite – nebus efekto. Per daug – pasireikšti gali šalutiniai poveikiai.

Maisto papildai sportui turi būti vartojami tiksliai numatytu laiku, pavyzdžiui pusė valandos prieš maistą ir pusė valandos prieš treniruotę. Tik taip bus pasiekiami maksimaliausi rezultatai.

Prieš vartojimą būtina įsitikinti, kad papildai paruošiami teisingai. Tai galioja miltelių pavidalo papildams, kurie paprastai dedami į kokteilius.

Maisto papildai todėl taip vadinasi, kad jie papildo esamą mitybą. Galima vartoti papildus, kiek tik nori, tačiau, jei mityba bus nepilnavertė, nereguliari, rezultatų pasiekti nepavyks. Maisto papildai ir mityba turi būti idealiai subalansuotos.

Laikantis šių esminių patarimų, pasieksite itin gerų rezultatų.

Maisto papildai: L-karnitinas

Maisto papildai šiuolaikinio žmogaus gyvenime užima ypač reikšmingą vietą. Esame savo gyvenimą suorganizavę taip, kad judėti, norint gauti maisto mums nebereikia. El. parduotuvėje perkame net maisto produktus, o juos pristato kurjeris į namus. Tokiu būdu nebereikia net į parduotuvę pėsčiomis vaikščioti, tad nenuostabu, kad kūnas pasidengia storu riebalų sluoksniu. Džiugu, kai laiku susizgrimbame ir pradedame sportuoti norėdami riebalus sudeginti, tačiau tai reikalauja itin daug pastangų. Maisto papildai yra viena tų medžiagų, kurios ne tik dalyvauja auginant raumenis, bet ir padeda atsikratyti riebalų. Populiariausias ir žinomiausias maisto papildas – L-Karnitinas (jo galima įsigyti internetu el. parduotuvėje www.bigbadboy.lt).

Nesileisiu į detalius cheminius išvedžiojimus ir paaiškinimus apie amino rūgštis, kaip jos veikia ląstelių membranas ir t.t., bet galima tik aiškiai pasakyti, kad šie maisto papildai yra nekenksmingi, juos rekomenduojama vartoti nes AIDS sergantiems žmonėms, nes pagerina medžiagų apykaitą ir širdies darbą, saugo nuo aterosklerozės (kraujagyslių susiaurėjimo). Aišku, dalyvauja aktyviai deginant kūne sukauptus riebalus. Masto papildai naudojami prieš sportą, esant tuščiams skrandžiui. Dažniausia naudojimo forma – geriant skysčius (pasitaiko, kai jie yra leidžiami tiesiai į veną). Su l-karnitinu gaminami įvairūs energetiniai gėrimai, kuriuos paprastai perka sporto klube dažnai besilankantys žmonės. Profesionaliose maisto papildų parduotuvėse parduodami specialūs L-karnitino koncentratai, kuriuos pats vartotojas turi atskiesti paprastu vandeniu. Dažniausiai 300 ml stiklinei vandens reikia 15 ml L-karnitino koncentrato. Maisto papildai yra įvairūs, skirti įvairiems atvejams, tad ir L-karnitinas turi daug priežasčių, kodėl jis yra naudojamas gana dažnai. Beje, patį L-karnitiną gamina ir paties žmogaus kepenys, bet mažais kiekiais, todėl jo kartais neužtenka. Esant gerai medžiagų apykaitai nereikėtų perdozuoti šio sintetinio gėrimo, nes organizmas per didelius kiekius blokuoja, taip sumažindamas jo poveikį.

Maisto papildai parduodami specialiose parduotuvėse. Norint sutaupyti (tai tikrai nėra pigi prekė), galima tai nesunkiai padaryti perkant internetu. Parduotuvėje www.badbigboy.lt galima rasti patogiai surūšiuotų įvairiausių maisto papildų ir svorio metimui ir sportui, taip pat atskirai pateikiami maisto papildai vyrams ir moterims, nes jų prioritetai dažnai skirtingi.

L-karnitino turintys gėrimai parduodami ir didžiuosiuose prekybos centruose, tačiau esant ypatingam šio maisto papildo poreikiui rekomenduojama pirkti koncentruotą gėrimą.

Eteriniai aliejai

Eteriniai aliejai yra labai kvapni augalinė medžiaga, kuri buvo išgauta iš vieno tam tikro augalo, arba kelių augalų. Pasitaiko eterinių aliejų, kurių gamyboje naudojami keliasdešimt augalų.

Eterinių aliejų istorija siekia jau kelis tūkstančius metų. Ankstyvosiose civilizacijose, kuriose buvo vystomas mokslas ir gamtos resursai buvo naudojami protingai, tam tikrų augalų aliejus buvo naudojamas maistui ir grožio procedūroms. Indai mokėjo iš rožių išgauti eterinė aliejų, kurį naudojo grožio procedūroms ir maistui. Japonai dar prieš 2000 metų mokėjo iš mėtos išgauti kitą medžiagą – mentolį, kuris taip pat yra savotiškas eterinis aliejus. Romėnai taip pat mokėjo išgauti eterinius aliejus, kuriuos naudojo namų ūkiuose, grožio procedūroms ir maistui. Eterinių aliejų aukso amžius prasidėjo tada, kai arabai ištobuliną alyvuogių aliejaus distiliavimo technologiją, kuri buvo pritaikyta ir kitiems augalams, pavyzdžiui palmėms. Viduramžiais Europoje eteriniai aliejai pirmiausiai buvo tobulinami rūmuose, kuriuose ir prasidėjo šiuolaikinės parfumerijos istorija.

Dabar eteriniai aliejai vėl grįžta į madą dėl ekologiškų produktų bumo. Cheminio amžiaus pasekmė yra ta, kad vis daugiau ir daugiau žmonių negali toleruoti tam tikrų cheminių elementų alergijos forma. Jei netoleruojami elementai yra kvepalų ar maisto papildų sudedamoji dalis, žmogus patiria didelį diskomfortą. Vienintelė išeitis – naudoti natūralią ekologišką kosmetiką, kuri yra pagaminta eterinių aliejų pagrindu. Maža to, populiarėja namuose gaminama kosmetika, kurioje eterinis aliejus yra vienas iš pagrindinių ingredientų. Pavyzdžiui el. parduotuvė Eko grožis pardavinėja eterinius aliejus atskirai tam, kad būtų galima namuose pasigaminti savo kosmetikos pagal poreikius. Norint pasigaminti savo kosmetiką, reikia gana gerai išmanyti kosmetikos principus ir žinoti, kokį poveikį kokie eteriniai aliejai turi.

Eteriniai aliejai gali turėti kelių rūšių:

  • Antiseptiniai – neutralizuoja tam tikrų bakterijų poveikį ( pavyzdžiui, eukalipto aliejus);
  • Valgomieji – naudojami maisto ruošimui (pavyzdžiui, mentolis – mėtos eterinis aliejus);
  • Spazmolitiniai (kraujagysles plečiantys) – naudojami gerinti kraujospūdį (pavyzdžiui, kmynų ekstraktas);
  • Skatinantys šlapimą, pavyzdžiui kadagio ekstraktas;
  • Raminamieji – ramina, mažina stresą (pavyzdžiui, melisos ekstraktas);
  • ir t.t.

Eterininiai aliejai naudojami daug kur, tačiau tai nėra dideliuose prekybos centruose parduodama prekė, todėl geriausia vietas jas įsigyti – interneto parduotuvėse (pavyzdžiui, minėtoji „Eko grožis“).